dilluns, 19 d’abril del 2010

Una aventura increible.

.
ERNEST SHACKLETON. Explorador.

El 8 d’Agost de 1.914 l’explorador irlandès Ernest Shackleton va sortir de Plymouth a bord de la nau Endurance al front de 27 homes i amb la intenció de creuar l’Antàrtida a peu passant pel Pol Sud.

El que va passar durant els següents 2 anys es ja considerat com una de les proeses més titàniques en les gran exploracions polars i un exemple de lideratge i treball en equip.

Breu crònica dels fets :

- 8 d’Agost 1.914. Surten de Plymouth (Anglaterra).

- Després d’una escala a Buenos Aires es dirigeixen cap a la Baia Vahsel (Antàrtica).

- La ràpida crescuda del gel d’aquell any fa que cada cop sigui més difícil avançar i la nau queda presonera del gel el 19 de Gener de 1.915.

- El vaixell queda a la deriva, a mercè de les corrents, durant quasi tot l’any 1.915.

- La pressió del mar glaçat es fa insostenible. Descarreguen provisions, bots i trineus i abandonen la nau. Finalment el 21 de Novembre de 1.915 l’Endurance s’enfonsa.

- El precari campament sobre illots de gel inestables fa que es decideixin a buscar terra ferma. Arrastren els bots i tot l’equip caminant entre grans masses gelades. El mes d’Abril de 1.916 fa que el desglaç els permeti pujar als bots i navegar.

- El 24 d’Abril de 1.916 arriben a l’illa Elefant i hi estableixen el campament (5 mesos després de l’enfonsament de l’Endurance).

- Cal prendre una decisió i Shackleton arriba a la conclusió que el millor és arribar a Geòrgia del Sud i demanar ajuda a una estació balenera establerta allà. Per això cal navegar 800 milles en un bot per les embravides aigües del “Cabo de Hornos”.

- Shackleton i 5 homes més emprenen una travessa que esdevé una heroïcitat (mes bé un miracle). Quasi sense menjar, amb la roba destrossada, cremats pel sol i la sal, el 10 de Maig de 1.916 els 5 homes arriben a Geòrgia del Sud.

- L’estació balenera, però, queda a un altra costat de l’illa. Amb un darrer esforç titànic aconsegueixen travessar la serralada i les geleres i arribar a la civilització en una situació de supervivència ja extrema.

- Anar a salvar els 21 homes que havia deixat a l’illa Elefant li va portar 4 intents. Els 3 primers fallits degut a les condicions del mar glaçat. Finalment, el 30 d’agost de 1.916 aconsegueix arribar a l’illa. Tots son vius.

- Han passat 2 anys des de que van començar l’aventura.

Hi ha molta informació a la xarxa, però he posat alguns enllaços :

http://ca.wikipedia.org/wiki/Ernest_Shackleton

http://www.casadellibro.com/libro-atrapados-en-el-hielo-7-ed-lonely-planet/2900000976344

http://cineveo.com/cine-veo/documental-online-atrapados-en-el-hielo-the-endurance/
. Imprimir artículo