dimecres, 26 de maig del 2010

20 Ascencions al cim de l'Everest.

.
APA SHERPA.

El 22 de maig de 2010 Apa Sherpa va assolir l’Everest per vintena vegada. I no ho ha fet per vanaglòria, ni per anar apuntant “vuit mils” a la llibreta ni per reconeixement. Ho ha fet perquè és la seva feina. Al començament com a carregador i més tard com a cap de sherpes, ha ajudat a molt expedicionaris a arribar al cim.


Del món de l'alpinisme normalment no se’n parla mai en els mitjans de comunicació. Només quan hi ha morts, quan es fan carreres per aconseguir rècords o quan es tracta d’alguna extravagància d’expedicions comercials portades a terme per rics o famosos que intenten comprar el cim amb diners. Dels sherpes no se’n parla mai.

En el seu país (m’agradaria pensar que també dins l’alpinisme) la seva historia ha estat ,però, reconeguda. Això li ha donat notorietat i li ha permès posar en marxa dos ambiciosos projectes:

- La ECO EVEREST EXPEDITION amb la finalitat de baixar els munts de deixalles que les expedicions han anat deixant en els camps d’aproximació al cim.


- La APA SHERPA FUNDATION destinada a aconseguir recursos per a les escoles del Nepal, a la formació d’educadors i preservar la llengua i cultura del poble del Nepal.

Que cada un hi posi els adjectius que consideri.
.
Imprimir artículo