diumenge, 24 d’abril del 2011

Vaig dormir a la Vall dels Déus.

(Reflexions d'un Llop estepari).

M’està permès tenir memòria. I del que en diuen records, evoco una vall. Venia del Nord buscant els climes càlids de la Mediterrània. Massa a prop de terres baixes, m’enfilo buscant la tranquil·litat dels prats culminants   (i tot he de dir-ho, alguna ovella).



A recer d’un penyal m’estava, quan aquella muntanya es va ennegrir. Ni l’alerta ni la intuïció em va permetre percebre res més que el silenci i la brisca. Més tard, estones de rastrejar pel tarteram em van fer saber que aquella muntanya i el seus verals van ser concebuts per a el poder i la por. El poder dels Déus i la por dels homes. Ofrenes i sacrificis per tal d’assolir beneplàcits i bones collites.


El "Vallée des Merveilles" està situat a una altura de 2.500/2.700 m. (Mercantour). Hi ha registrats més de 35.000 gravats amb una antiguitat de 4.000/5.000 anys. Els gravats estan fets a l’aire lliure sobre les roques i representen bruixots, eines, armes, camps de conreu, animals ...
Imatge: album-photo.geo.fr

Le Christ. Vallée des Merveilles.
Gravat de l'edat del Coure.


Le Sorcier. Vallée de Merveilles.
Gravat de l'edat del Coure.

D’una de les imatges en diuen “Le Sorcier “. El Bruixot. L’intermediari entre els Déus i els homes. Pels homes és mig Déu. Pels Déus un home qualsevol.


Segueixo el meu camí. Dalt del coll em giro per tal de donar un darrer esguard al santuari. El Mont Bégo jeu al bell mig de la vall, com un llop amb les orelles alçades.

Els homes han marxat. Però els Déus encara hi son.


El Mont Bégo (Vallée des Merveilles). Mercantour.
En un moment irrepetible un núvol va enfosquir la muntanya.
Fotografia: Arxiu propi.


Nota: Aquest apunt fa referència a una travessa pels Alps Marítims. En faig una ressenya evocant en Jordi Girbén de Foravial i les licantropies compartides.


--------------------------------------------------------------------------

Imprimir artículo

12 comentaris:

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Els Alps! Sempre els Alps! Uns a peu i altres en bicicleta. En parlem a vegades d'aquests santuaris (i dels Ecrins) amb l'amic comú Xavi G.

Bona udolada!

Unknown ha dit...

Llop, mentre t'anava llegint no podia evitar pensar en el nostre Girbén del foravial. M'ha agradat la referència final.
I els dibuixos gravats d'homes i semidéus... esplèndits!

Llop Estepari ha dit...

Àngel és cert, les muntanyes son santuaris plens de llegendes. Tot i respectant la grandiositat dels Alps, aquí a casa també tenim bones rondalles de les nostres muntanyes: Histories de cabdills i tresors (Cadí), bruixes i diables (Pedraforca), dracs (La Mola), les bruixes del Montnegre ....

Llop Estepari ha dit...

Eulàlia, dons sí. Mentre evocava aquella estada al Mercantour i feia l’apunt em vaig adonar que en el fons ho feia alliçonat per en Girbén. Una referència al mestre!

Lluís Bosch ha dit...

Sí que has aconseguit un ressò del Foravial... Fantàstics els gravats a la pedra, posen els pèls de punta.

Llop Estepari ha dit...

Lluis, la imatge de “Le Sorcier” és d’un disseny impecable. Si, és impactant. Per cert, en el meu proper apunt hi ha una referència a Mil Dimonis (ara me’n assabento que ha arribat al final). Espero que no eliminis el blog. És de relectura obligada.

en Girbén ha dit...

Els Alps Marítims... És que el mateix nom té molt d'encant, és com una mena de 2 x 1, de mar i muntanya en un sol plat. A mi em van semblar com una extensió dels Pirineus amb l'espinada de Nord a Sud. M'hi reconeixia.
Vam passar una nit a les envistes del Mt. Bego; però l'endemà em van fer mandra les 4 hores fins el cim. Ara em sap greu. Què hi farem!

Llop Estepari ha dit...

Girbén, quan vaig fer l’apunt vaig pensar amb tu perquè veig que aquests temes t’agraden. Pel que dius sembla que no vas arribar a veure els gravats. Val la pena. La meva companya i jo vam pujar i baixar caminant i és una pallissa. Actualment hi ha 4x4 que et pugen fins a la vall i pots esmerçar el temps només a veure la infinitat de gravats que hi ha.

en Girbén ha dit...

No sé si m'acostaré mai al Bego. Potser abans anirem a fer una ullada a la Vall Camonica: de moment, 140 mil gravats descoberts; 10000 anys (fins el XIX) de dibuixar damunt les seves lloses.

Llop Estepari ha dit...

Girbén, desconeixia totalment la Vall Camonica. Per aquella zona no hi he estat mai. Pel que he llegit és un llibre cronològic d’història autèntic, a cel obert, de 10.000 anys. Si n’ets un estudiós, per gaudir-ne a temps complert!

Anònim ha dit...

Problemes d'enorme aquí. Estic molt satisfet amb companys del seu article. Moltes gràcies i cap endavant per tocar. Serà tan amable de enviar-me un correu?

Llop Estepari ha dit...

I'm sorry, I can’t understand your comment. If you want you can send it in Spanish, English or French. Anyway thanks for reading my post.